
Cum sa alegem gazonul artificial pentru gradina noastra?
Pipaitul gazonului artificial a devenit un obicei similar celui cand apare pepenele la promotie in magazin: cumparatorii testeaza daca este copt. Avand in vedere ca toti il testeaza, oamenii se imita unii pe altii si fac la fel sa nu para nestiutori, dar majoritatea (mai ales cei din mediul urban) nu au idee despre ceea ce ar trebui sa auda/sa resimta.
Daca cineva ajunge la punctul de a-si dori un gazon artificial pentru terasa sau gradina si va vedea oferta imensa, poate pati la fel ca si cumparatorul laic de pepene: daca nu cunoastem criteriile in luarea deciziilor, ramane pipaitul gazonului, care, in absenta cunostintelor corespunzatoare, are acelasi rezultat, avand totodata o finalitate total nesigura. Diferenta este ca in acest caz nu vorbim doar de o suma de 100 de lei, ci de obicei de mult mai mult si mai ales de timpul cat ne vom bucura de gazonul artificial.
Desigur, este un bun punct de pornire daca, pe langa fisa tehnica, verificam produsul sau modelul expus in magazin. Cu aceasta ocazie, in primul rand se recomanda verificarea lungimii, grosimii, culorii fibrelor, densitatii cusaturilor, mai ales pe baza urmatoarelor criterii:
1. Utilizarea este destinata sportului sau ca design
Gazoanele sportive sunt concepute special pentru utilizare intensa, in mod special pentru uz profesional. Daca va doriti un teren de sport (de exemplu, tenis, fotbal), va recomandam sa contactati o firma specializata in acest domeniu. Daca gazonul este destinat activitatilor mai usoare, de ex. copiii vor juca pe el sau este menit sa acopere terasa, se merita sa alegeti gazonul decorativ. Cu toate acestea, avem nevoie de anumite cunostinte pentru a selecta raportul corect pret-valoare.
2. Rezistența la radiatii UV, la foc, condiții de garantie
Parametrii tehnici ai fibrelor de gazon artificial dezvaluie multe lucruri despre calitatea sa. Merita sa intrebati daca produsul sau producatorul au certificate de calitate elaborate de institutii de certificare independente. Deoarece instalarea de gazon artificial este o investitie pe termen lung, este important sa va asigurati daca fibrele sunt stabilizate impotriva radiaiilor UV si ce fel de garantii se ofera sub aspectul durabilitatii culorilor si rezistentei materialelor. Daca nu sunt prezentate informatii privind garantia, trebuie sa fiti precauti. Gazoanele artificiale de calitate superioara sunt fabricate din material de auto-stingere, ceea ce inseamna ca, atunci cand cade pe ele jar, acestea nu ard, ci reprima focul.
3. Lungimea, densitatea fibrei
Pentru cele mai multe gazoane-hobby, singurele date tehnice pe care le ofera producatorul sunt cele legate de lungimea fibrei. Daca alegem acestea, pe langa portofelul nostru, cel mai important aspect este modul de utilizare. Daca doriti ca copilul Dvs. sa joace fotbal pe gazon, puteti alege pe cel cu fibra intre 20 si 30 mm. Daca doriti sa-l utilizati ca o peluza pe o terasa, in jurul piscinei, pentru plaja si alte scopuri asemanatoare, atunci fibra de 40 mm este moale, avand si un aspect placut.
Un alt parametru tehnic care lipseste adesea din descrierea gazoanelor-hobby este densitatea fibrelor sau numarul de cusaturi. In asemenea situatie, este necesar sa retineti ca in cazul gazoanelor monocrome cusatura contine numai un singur tip de fibra, in timp ce la gazoanele in patru culori, sunt 4 tipuri de fire intr-o cusatura, astfel incat o valoare mai mica va avea ca rezultat un gazon mai bogat.
4. Grosimea si forma fibrelor
La producatorii profesionisti de gazon artificial, descrierea calitatii fibrelor afiseaza de asemenea asa-numita valoare dtex. Aceasta unitate de măsura este utilizata pentru a determina finetea fibrelor din industria textila. 1 dtex inseamna ca greutatea fibrelor de 10000 m este de 1 gram. Dar care este valoarea ideala?
La alegerea gazonului, ne pot induce in eroare produsele deosebit de moi la pipait si cu aspect fin, deoarece atunci cand ne cumparam haine, suntem obisnuiti ca acestea sunt de mai buna calitate. In cazul gazonului, insa, nu se mai aplica aceasta regula, daca nu dorim sa ne inselam.
La atingere, gazonul cu cat contine fibre mai subtiri, pe atat este mai matasos, insa fibrele subtiri sunt mai putin durabile. Gazonul cu fir prea subtire are o tinuta foarte slaba, astfel incat fibrele se lasa după un timp. Cel cu fir subtire este recomandat doar pentru locurile unde are doar o functie de design, dar unde nu dorim sa il folosim in mod regulat iar in locurile unde avem intentia sa-l supunem unui uz mai intens, este de preferat sa alegeti unul cu fir mai puternic, ale carui fire suport sunt destul de rezistente pentru a sustine firele lungi, verzi.
Profilul fibrelor (ca forma) este, de asemenea, relevant pentru tinuta potrivita. Fibrele de profil drepte se aplatizează usor si revin greu la forma initiala, in timp ce fibrele in forma de C, S sau diamant isi pastreazamai bine forma si isi revin mai usor dupa ce se indeparteaza obiectul greu asezat pe ele.
5. Culoarea si nuanta fibrelor
In cele din urma, trebuie sa se acorde atentie si culorii si nuantei gazonului artificial. Gazonul monocrom este cel mai ieftin, dar de departe nu reda un aspect natural. In prezent, gazoanele de calitate mai buna sunt fabricate din cel puțin 3-4 nuante diferite pentru a avea un aspect natural. Produsele mai deschise din magazine sunt mai estetice, dar este important sa tineti cont ca in gradina, acestea vor avea un aspect diferit printre plantele verzi din gradina, spre deosebire de cele mai inchise la culoare. Echilibrul este important si in acest caz.