Blog

Jocul care ne-a făcut copilăria mai frumoasă: șotron

27.01.2020 16:59
Vajna Emi
Jocul care ne-a făcut copilăria mai frumoasă: șotron

Şotronul este un joc clasic care poate fi practicat atât în exterior cât şi în interior, dacă dispunem de spaţiu suficient şi puţină bunăvoinţă. Numărul minim de jucători este de doi, neavând un număr maxim. Evident, cu cât sunt mai mulţi jucatori cu atât va dura mai mult.

Pentru a juca şotron avem nevoie de o piatră cu care să aruncăm la şotron, un loc (neted si fără gropi) pe asfalt şi cretă pentru a desena spaţiu de joc sau de un șotron fabricat din plăci de cauciuc ce nu are o suprafata dura, prin urmare copiii nu se lovesc în cazul căzăturilor.
În funcţie de zonă acesta poate arăta in diverse moduri, poate fi mai lung sau mai scurt, mai complex sau mai simplu.
În toate cazurile ideea este în esenţă aceeaşi: câteva căsuţe numerotate crescător începând cu cifra 1.

Cum se joacă şotron

Căsuţele trebuiesc parcurse de la 1 la 10 iar apoi înapoi la 1. Cine reuşeşte să le parcurgă pe toate primul, câştigă. Jocul continuă însă până ce toţi jucătorii reuşesc să parcurgă şotronul.
Atunci când îţi este rândul arunci cu piatra spre căsuţa la care te afli.
Dacă piatra cade în afara sau pe linia căsuţei te duci să îţi recuperezi piatra şi cedezi locul următorului jucător.
În cazul fericit în care piatra cădea în căsuţa în care trebuia să sari într-un picior, din pătrăţel în pătrăţel fără a atinge nici o linie. Dacă atingi linia sau, şi mai rău, sari în afara sau în alt pătrăţel cedezi locul următorului jucător. De menţionat este că, unde sunt câte două pătrăţele pe acelaşi rând trebuie să sari cu câte un picor în fiecare pătrăţel.

Cu o căsuţă înainte de pătrăţelul unde este piatra te opreşti, rămâi într-un picior şi încerci să iei piatra. Dacă reuşesti te întorci la început şi arunci cu piatra către următoarea căsuţă.
După ce ai terminat de parcurs toate pătrăţele în ordine crescătoare şi trebuie să le parcurgi în ordine descrescătoare de fiecare dată când sari intr-un picior din pătrăţel în pătrăţel trebuie sa parcurgi şotronul până la capăt, sărind peste pătrăţelul în care este piatra, şi apoi sa revii pentru a ridica piatra din pătrăţelul în care se află.

 

Sursa: http://jocuridincopilarie.ro/sotron/

Creare magazin online
cauti.ro shoogle.ro allshops.ro shopmania.ro compara-pret.ro bizoo.ro smartbuy.ro price.ro plationline_ro mobilpay_ro