Nordinova pe Facebook
Newsletter
Știri
28.11.2018 21:21
09.11.2018 16:58
22.03.2018 16:07
28.09.2017 20:02
09.08.2017 10:57
14.11.2016 14:33
11.12.2015 15:41
Plată cu cardul
Certificat
Compari, ghidul tau autentic de shopping

Știri

27.10.2016 13:27
Inaugurarea unei grădini din curtea grădiniței în “Parisul de pe malul Peței”

Palatul Vulturul Negru, Cofetăria Emke, sinagogi, Crișul Repede, Ady, “Holnap/Mâine”, Rimler Károly. Punctul comun al acestui set de cuvinte aparent fără nici o legătură este Oradea. În această săptămână am făcut o vizită în acest oraș, cândva glorios, de pe malul Crișului, unde am participat la prima inaugurare a unei grădini din curtea grădiniței.

Pentru ca un vis să devină realitate este nevoie de oameni dedicați. Nu a fost altfel nici la Oradea. Ideea a pornit de la două mămici entuziaste, Noémi și Kati: ar trebui făcută o grădină pentru micuții de la grădiniță, unde aceștia ar putea avea o activitate liberă în mijlocul naturii. Erau conștienți că suprafața curții grădiniței este foarte pietroasă, încât modul tradițional de cultivare nu se poate practica, de aceea au ales modul de grădinărit pe răsaduri ridicate. Părinții s-au unit, au căutat sponzori, și apoi din vis a devenit o realitate: s-a născut un mini-paradis în curtea grădiniței.

Pe suprafața disponibilă de aprox. 50 mp s-a realizat o grădină completă. Copiii pot grădinări folosind 4 răsaduri ridicate, dintre care unul este protejat cu folie, care astfel permite începerea activității în grădină și mai devreme. Loc excelent pentru învățarea prin joacă, dar și pentru alte activități în aer liber, este acel “loc de povești/discuții” din mijlocul grădinii, unde pe o masă mai înaltă se poate prezenta tema actuală pe care micuții o pot urmări de pe băncile de forma unui U. Unele dintre bănci sunt rabatabile, astfel, cele mai utilizate scule și unelte de grădinărit pot fi la îndemână în mod continuu. Fructele grădinii pot fi prelucrate pe masă cu apă de la robinet, iar fenomenele meteo actuale se pot urmări cu ajutorul instrumentelor așezate în așa numita “cabană-engleză”.

Grădina a fost inaugurată sub patronajul dezvoltatorului conceptului profesional al programului ”Grădina școlii”. Grădina realizată în curtea școlii evanghelice, funcțională din 1804 – în prezent funcționează ca grădiniță – a fost luată în folosință de către copilași după o slujbă de recunoștință. Preotul Mátyás Attila și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul ceresc și pământesc, apoi copiii, împreună cu gazda Bálint, au plantat bulbii lalelelor care vor înflori primăvara viitoare. Inaugurarea a luat sfârșit cu o petrecere într-o atmosferă plăcută, cu o ospitalitate generoasă a congregației. Le dorim mult succes și multă bucurie în activitatea lor grădinărească!
“Conceptul grădina școlii este o idee excelentă, deoarece la prima vedere unii cred că acesta asigură numai formarea copiilor, dar nu e așa. Eu am observat că acele cunoștințe dobândite de copii în cadrul acestei grădini a școlii sunt povestite mai departe părinților… ceea ce poate le dă de gândit și părinților în sensul de a dezvolta și ei astfel de lucruri în grădina lor proprie… astfel, grădina școlii ajungând să aibă o influență asupra întregii societăți într-o direcție pozitivă.”
Dr. Bálint György

Mai multe informatii pe www.schoolgarden.ro